Pentru o lectură mai convenabilă și completă, descarcă fișierul PDF dând clic aici!
Cum să-ți cripezi viața în mai puțin de o oră și să trăiești mai sigur
Întrebare: ”Dacă respect legea, de ce trebuie să-mi fac griji?” Motto-ul programului de supraveghere al Regatului Unit ne spune: „Dacă nu ai nimic de ascuns, nu ai de ce să te temi”. Ei bine, cetățenii care respectă legea au motive să se teamă și, mai ales, au dreptul la intimitate și confidențialitate. De aceea ar trebui să-și asigure dispozitivele (PC, telefon), fișierele și comunicările lor cu cei dragi.
„Dacă îmi dați șase rânduri scrise de mâna celui mai cinstit om, aș găsi ceva în ele ca să fie judecat și spânzurat” – spunea Cardinalul Richelieu în 1641. Vedem și azi – în așa-zisa lume civilizată – aceleași triste fapte. De aceea, consider că protecția datelor personale este foarte importantă!
Câteva definiții importante. Când folosesc termenul „atacator”, vreau să spun că acesta poate fi orice persoană sau robot care încearcă să-ți acceseze datele fără accesul tău – fie că este vorba despre un hacker, o corporație sau un guvern. În ce privește termenii „privat” sau „sigur”, din păcate adevărul este că – atâta timp cât oamenii sunt implicați – niciun sistem nu va fi niciodată 100% privat sau 100% sigur.
Cât timp telefonul, calculatorul și conturile dvs. sunt suficient de protejate, conținutul lor va rămâne o „informație criptată” și nimeni nu îl va putea accesa. Fără criptare suntem foarte expuși. În continuare vă voi arăta cum vă puteți proteja prin criptare. Tot ce recomand aici este 100% gratuit și 100% legal. Și încă ceva, dacă te deranjează încuierea ușilor noaptea, ar trebui să te deranjeze și folosirea criptării! Dacă nu, atunci folosește-o!
1. Utilizează autentificarea cu 2 factori în căsuța de e-mail
Mesajele primite sunt cheia siguranței vieții tale personale. Când un atacator intră în e-mailul tău, îți citește mesalele și îți resetează parolele de la e-mail, conturi de social media sau chiar conturi bancare. Cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru a îmbunătăți mult securitatea personală este să activezi autentificarea cu 2 factori în căsuța de e-mail, adică cel de-al doilea nivel de securitate la conectare. Acesta, de obicei, implică primirea unui mesaj text cu un cod special de fiecare dată când te conectezi la contul tău, reducând în mod semnificativ probabilitatea ca fișierele primite să fie hăcuite.
2. Activează protecția prin parolă a telefonului
Legea îți permite să păstrezi secretul parolei. Dar o instanță te poate obliga să deblochezi telefonul cu amprenta sau parola. De asemenea, un atacator hacker va face de obicei 10 încercări pentru a-l debloca. Nu folosi niciodată parolele: 1234, 9999, 1111, 3333, 0000, 5555, 1212, 6666, 7777, 1122, 1004, 1313, 2000, 8888, 4444, 4321, 2222, 2001, 6969, 1010.
3. Utilizează parole diferite pentru fiecare serviciu
Parolele sunt în mod inerent nesigure. Mark Zuckerberg a folosit parola „dadada” în contul său LinkedIn. La începutul acestui an, când hackerii au lansat 117 milioane de combinații de parole de e-mail, a sa a fost printre ele. Hackerii au putut apoi să-și folosească e-mailurile și parola pentru a avea acces la conturile lui Zuckerberg pe Twitter și Pinterest. Deci, nu folosiți aceeași parolă mai mult decât într-un singur loc. Desigur, reținerea multor parole reprezintă un coșmar, deci folosiți un password manager gratuit.
4. Trimite mesaje text private cu aplicația „Signal“
„Signal“ este un serviciu de mesagerie popular prin care poți trimite mesaje text, mesaje de grup, fotografii și videoclipuri, totul fiind criptat însă. „Signal“ este gratuit, open source și disponibil în magazinele de aplicații iOS și Android.
Pasul 1: Instalează aplicația ”Signal”
Pasul 2: Invită prietenii să instaleze aplicația
Pentru siguranța reciprocă, poți trimite invitații către prieteni să-și instaleze aplicația gratuit. Importă-ți lista de prieteni/contacte SMS în Signal pentru a putea transmite mesaje sigure mai rapid. Atenție! Vor apărea unele modificări în modul de trimitere al mesajelor text dar nu e prea complicat. E bine sa dai clic pe butonul din partea dreaptă sus și să efectuezi setările dorite.
Pasul 3: Trimite mesaje criptate, sigure
Felicitări – acum poți trimite mesaje și discuta cu prietenii și familia despre ceea ce dorești, fiind practic imposibil ca vreun individ să spioneze conversația. De asemenea, poți utiliza ”Signal” pentru a efectua apeluri telefonice sigure.
5. Caută pe internet cu Tor
Chiar dacă utilizezi Chrome „Incognito Mode” sau Firefox „Privare de navigare”, furnizori de servicii internet, administratorii de sistem responsabili cu rețeaua la școală, Google, Internet Explorer, Safari, Opera și alte browsere publice vor putea să urmărească în continuare activitățile din rețea.. Pentru o navigare privată sigură și rezonabilă (niciun sistem nu poate fi sigur 100%) utilizează gratuit Tor.
Pasul 1: Descarcă Orbot
Pasul 2: Descarcă browserul Orfox
Pasul 3: Deschide Orbot
Pasul 4: Deschide Orfox
Vizitează check.torproject.org pentru a verifica totul. Felicitări – acum puteți folosi internetul liniștit, deoarece este extrem de dificil să vă urmărească oricine ar dori acest lucru.
6. Caută pe internet în privat
Dacă Tor nu este suficient de convenabil, poți căuta în mod privat folosind browserul DuckDuckG, motorul de căutare ce nu urmărește pe nimeni niciodată și mulți au început să îl utilizeze. DuckDuckGo nu are mii de ani de inginerie precum motorul de căutare Google, dar are o comandă rapidă pentru a obține căutări criptate de la Google atunci când aveți nevoie de ele. Trebuie doar să adăugați la căutarea dvs. Prefixul: !google
Teodor Miroslav Muntean
https://reinviat.ro