Aerisirea casei ecologice si pasiva
Din bilantul fluxului termic rezulta ca pierderea caldurii de aerisire s-a redus substantial la o casa pasiva in comparatie cu o casa „low energy”: in anumite conditii, pierderea de caldura de aerisire in comparatie cu o cladire cu aerisire prin ferestre se poate reduce cu pana la 80%.
Se monteaza o instalatie de aerisire cu sistem de recuperare a caldurii. Aerul proaspat este trecut printr-un „schimbator de caldura”: acesta transmite caldura aerului evacuat la aerul proaspat.
In cazul casei pasive acest schimbator de caldura trebuie sa aiba un randament de 80% : aerul exterior se incalzeste de la +/-0grC prin intermediul schimbatorului de caldura, datorita aerului evacuat (20gr C) la +16gr C.
Aceasta nu este insa suficient pentru o casa pasiva: aerul proaspat este mai intai captat prin tuburi care se gasesc la o adancime de 2-3 m in pamant. Astfel, aerul proaspat se preincalzeste, chiar la temperaturi exterioare de –10gr C, deja la +6gr C.
Pe langa cresterea randamentului total la cca. 90%, aceasta are un alt avantaj decisiv: schimbatorul de caldura nu poate ingheta si nu trebuie dezghetat cu energie suplimentara.
Dispunerea centrala a instalatiilor
De mare importanta pentru reducerea consumului de energie este planificarea din start a unei instalatii de ventilatie/incalzire. Incaperile in care exista umiditate si se formeaza aburi vor fi grupate impreuna; se construieste un horn central. Pentru o casa unifamiliala, dimensiunea interioara a acestuia trebuie sa fie de cel putin 100 x 50cm, pentru a adaposti cele doua tuburi pentru aerisire (cu dimensiuni de 80 x 40 cm).
Scurtarea lungimii tuburilor de aerisire va permite utilizarea unor motoare, pentru ventilare, de capacitate mica si consum redus de energie.
Minimizarea distantelor intre locurile de alimentare cu apa elimina functionarea permanenta a pompei de recirculare: la casa pasiva aceasta pompa este montata doar in baie si functioneaza doar in caz de nevoie.
Caldura in caz de urgenta si producerea apei menajere in casa pasiva
La o putere de incalzire instalata de numai 2 kW nu mai este necesara o instalatie uzuala de incalzire, cu sistemul ei de distributie. Acesta este avantajul decisiv la o casa pasiva, costurile suplimentare pentru izolare, ferestre si aerisire se compenseaza prin costurile mai reduse pentru instalatia de incalzire care nu mai este necesara.
Pompa de caldura
De regula, o mica pompa de caldura cu o putere absorbita de 500W este suficienta la o casa individuala pentru o familie: ea preia din aerul evacuat caldura reziduala, incalzeste apa menajera si da suficienta caldura de incalzire curentului de aer proaspat pentru instalatia de aerisire.
Argumente pro si contra:
· Consumul de energie: consumul de energie al motoarelor ventilatoarelor este aproape la fel de mare cat economia de energie.
· Raportul unui schimbator de caldura cu ventilatoare pentru o casa pasiva este de 1:10: adica, schimbatorul de caldura economiseste de 10 ori mai multa energie decat consuma. Un astfel de aparat are ventilatoare de curent continuu, mici, similare celor utilizate la calculatoarele de inalta performanta, cu o putere absorbita de cca. 30W.
· Mentinerea sanatatii: cine a vizitat iarna o casa pasiva este surprins de calitatea excelenta a aerului din incaperi. Pentru mentinerea sanatatii, omul are nevoie de cca. 10 mc de aer proaspat pe ora.
· Datorita poluarii permanente a aerului, se iau in calcul in total 30 mc/h/persoana. Aceasta valoare nu se atinge de regula iarna la aerisirea prin ferestre. Aceasta poate conduce la deficiente motrice si chiar la slabirea sistemului imunitar. Efectul pozitiv al „curelor de oxigen” este suficient de cunoscut In asemenea cazuri.
· Alergii: prin filtrarea aerului proaspat deja la inceputul tubulaturii oamenii alergici lasa in functiune instalatia de aerisire chiar si vara, fiind astfel protejati in casa.