Instalatii electrice pentru casele din lemn

Instalatii electrice pentru casele din lemn

Instalatii electrice speciale

instalatii electriceInstalatiile electrice pentru casele din lemn, intra in categoria instalatiilor electrice speciale. La executia acestora, beneficiarii trebuie sa se adreseze numai electricienilor autorizati, care au experienta si cunosc prevederile normativelor si prescriptiilor tehnice.

In practica noastra romaneasca multe instalatii electrice sunt realizate de persoane fara calificare in domeniu, asa-zisi „priceputi” la toate sau de electricieni neautorizati, care nu cunosc si nu respecta reglementarile in vigoare.

De aceea, la executia instalatiilor electrice se impun anumite echipamente si masuri de protectie, descrise pe scurt mai jos.

Prevederi privind echipamentele folosite

La executarea instalatiilor electrice inglobate in elementele de constructie din lemn se recomanda utilizarea cablurilor din cupru, cabluri care trebuie sa fie din categoria celor cu intarziere la propagarea flacarii, iar incarcarea sa fie la maxim 85% din curentul maxim admisibil.

Dozele de derivatie si cele pentru aparat (prize, intrerupatoare), trebuie sa fie din metal sau din material plastic ignifug care satisface proba cu fir incadescent la 960o C.

Tuburile pe care se trag cablurile trebuiesc sa sa fie metalice sau din materiale plastice omologate pentru constructiile din lemn.

Accesoriile de imbinare ale tuburilor metalice sau din plastic trebuie sa asigure aceeasi rezistenta mecanica, izolatie electrica si un grad de etansare identic cu al tuburilor la care acestea se folosesc.

Tablourile electrice trebuiesc sa fie confectionate din materiale incombustibile, omologate pentru a fi folosite la constructiile de lemn.

Corpurile de iluminat trebuiesc deasemenea sa fie dintre acelea special omologate pentru constructiile de lemn si daca sunt montate direct pe lemn, trebuiesc sa aiba cel putin grad de protectie IP 54. Lampile vor fi prevazute cu dispersoare din materiale plastice rezistente,gratare sau sticla rezistenta, pentru a fi protejate impotriva loviturilor accidentale.

Montajul instalatiilor electrice

Executia instalatiei electrice se face dupa terminarea structurii de rezistenta, dar si a acoperisului. Se recomanda ca in cazul in care instalatia electrica este inglobata in interiorul peretelui, aceasta sa fie montata intre placa dinspre interior si bariera de vapori inainte de montarea materialului fonoizolant.

Este admisa si montarea aparenta a instalatiei electrice, cu conditia de a folosi numai materiale omologate pentru constructiile de lemn. Toate circuitele electrice trebuie sa fie prevazute cu protectie diferentiala si vor avea conductor de impamantare.

Se recomanda reducerea la minim a numarului de doze de derivatie pe parcursul unui circuit electric, pentru a evita situatiile in care intr-o doza de derivatie apare arcul electric ca urmare a unui contact slab. Trebuie acordata o atentie deosebita legaturilor din dozele de derivatie, legaturi care sa nu permita formarea de arc electric sau de scantei.

Masuri de protectie

– Toate circuitele electrice vor fi protejate prin intreruptoare automate din tablou, cu protectie la curent diferential de cel mult 30 mA (DDR);
– Bransametul electric, fie ca este in distributie monofazata sau in distributie trifazata, va fi prevazut cu intreruptor automat cu protectie la curent diferential, de cel mult 300 mA de tip S;
– Selectivitatea protectiilor va fi realizata astfel incat raportul intre curentii diferentiali reziduali sa fie de cel putin 3.

Back To Top