Izolarea termica

Izolarea termica a usilor si ferestrelor

Curentii de aer sunt cei care accentueaza cel mai adesea disconfortul in interiorul caselor noastre. Senzatia de frig este mai mare cand „sufla vantul” prin usi si prin ferestre. Potrivit unui studiu al Institutului tehnologic al Universitatii din Lund, Suedia, curentii de aer din jurul cladirilor creeaza diferente mari de presiune. Cand rafalele de vant bat pe una din fatadele casei, de exemplu, presiunea scade pe latura opusa. Acest lucru permite aerului rece sa se strecoare mai usor in incinta locuintei, iar celui cald sa iasa. Potrivit studiilor intreprinse de specialistii suedezi, intrarea aerului rece impins de rafalele de vant si atras de diferenta de presiune creata intre cele doua fatade este de 4 ori mai mare in cazul in care spatiul dintre rama ferestrei si cadrul acesteia este de 2 mm fata de un spatiu de doar 0,5 mm. Prin urmare, cu cat ferestrele si usile sunt mai neizolate/neetanseizate, cu atat in casa este mai frig (sau mai cald, in functie de anotimp), pentru ca aerul rece (sau cel cald) intra mai usor in interior.

Izolarea termica cu benzile de etansare

Pentru a reduce acest inconvenient, pana la eliminarea lui totala, specialistii au inventat benzile de etansare. Prin izolarea termica cu benzile de etansare veti putea observa, dupa aplicarea acestora pe ferestre si usi, ca diferenta de presiune dintre aerul din exteriorul locuintei si cel din interior nu se mai concretizeaza in curenti interiori si se poate pastra o temperatura constanta in casa. Indiferent de marimea pe care o au ferestrele si usile, prin izolarea termica cu benzile de etansare, acestea pot fi izolate in functie de dimensiunea spatiului dintre rama ferestrei/usii propriu-zise si cadrul acesteia. Astfel, pentru ferestrele cu spatii inguste 2-3,5 mm se recomanda in general izolarea termica cu banda de etansare cu dimensiunea/profilul K. Profilul P este recomandat pentru ferestre si usi cu spatii mijlocii, de 3-5 mm. Profilurile D si V sunt pentru izolarea termica a ferestrelor si usilor cu spatii largi de 3-7 mm. Toate benzile de etansare mentionate sunt autocolante, putand sa fie aplicate pe tocul sau rama ferestrelor sau usilor perfect curate, dupa ce in prealabil a fost indepartata hartia de protectie. Profilul O pentru izolarea termica a ferestrelor si usilor cu spatii medii-largi de 3-5 mm sau 3-7 mm se fixeaza in cuie, iar profilul O pentru spatii de 2-4-6 mm se poate fixa atat in cuie, cat si prin lipire cu adeziv. De mentionat ca exista pe piata si tipul de banda din cauciuc profil Universal, care, pe langa functia de etansare, mai protejeaza si impotriva zgomotelor, cat si un tip de banda profil antipraf, autoadeziv, special pentru a fi montat pe ferestre sau intre ramele acesteia.

Izolarea termica a usilor la baza

In general, la baza usilor exista un spatiu mai larg – 1-1,5 cm – special lasat din constructie ca marja de siguranta pentru a permite acestora sa se deschida si sa se inchida fara probleme. Pe aici navaleste de regula nestingherit curentul, care ne „taie” picioarele. Pentru a inlatura acest inconvenient, firmele de specialitate au inventat si pus in circulatie, pentru izolarea termica a usilor la baza, benzi de etansare speciale de 1 m. Pretul acestora oscileaza intre 26.000 si 79.000 lei. Unele sunt autocolante, altele se fixeaza prin insurubare pe baza usii, dupa ce in prealabil au fost corespunzator dimensionate in functie de latimea usii. Pentru usile exterioare, inclusiv pentru cele de garaj, aceste benzi de etansare sunt din lamele de cauciuc. Pentru usile interioare sunt construite dintr-un tip special de banda tip perie.

Contactati-ne pentru detalii despre izolarea termica.