Materiale izolante ecologice – Baloti de paie

Materiale izolante ecologice – Baloti de paie

Vezi si articolul: Casa ieftina, ecologica si ignifuga din baloti de paie

Izolatii cu baloti de paieBaloti de paie – Din cele mai vechi timpuri, oamenii si animalele au învatat ca, iarna, paiele tin de cald, iar vara pastreaza racoarea. Este acelasi principiu al materialelor izolatoare ce contin mici goluri de aer în interior, întalnit si în exemplele anterioare.
Iata ca, mai recent, ideea a prins contur si în industria materialelor de constructii, iar cei care îsi doresc o casa ecologica pot lua în calcul, ca material izolator, balotii de paie compactati si împachetati într-un cofraj de lemn.

Printre avantaje, putem mentiona:
– material regenerabil, biodegradabil si 99,9% ecologic;
– foarte bun izolator termic si fonic;
– aplicarea stratului de izolator se realizeaza mult mai usor decat în cazul celorlalte materiale;
– foarte ieftin în comparatie izolatiile clasice.
Ideea nu mai este demult o noutate în America, unde entuziasti ai traiului ecologic au aplicat-o cu succes. Un exemplu este locuinta construita de Carolyn Roberts langa Tucson, cu un cost infim (pentru Statele Unite) de 50.000 USD. Pentru cei care se îndoiesc de rezistenta în timp sau la intemperii a acestei tehnologii, proprietara afirma ca locuinta sa a trecut cu bine 23 de inspectii – si stim bine ca, în SUA, standardele de siguranta sunt foarte stricte si se respecta la litera.

Ideea este deja aplicata si în Romania. La jumatatea anului trecut, Asociatia ECO HABITAT a anuntat ca dezvolta în Romania tehnicile construirii caselor din baloti de paie.

În apropiere de Buzau, un grup de tineri entuziasti construiesc case din baloti de paie, ca parte a unui proiect social ecologic realizat împreuna cu Parohia Glodeanu Carlig. O alta casa din baloti de paie a fost ridicata la Valea Nucului, în comuna Berca, în cadrul unui proiect privat.

Potrivit constructorilor Asociatiei, acest tip de casa este de 3 ori mai eficient decat o locuinta obisnuita, iar, într-un ciclu normal de viata de 30 de ani, costurile pentru energie se reduc cu pana la 75%.

Balotii de paie echilibreaza si umiditatea aerului prin stratul de lut care îi acopera. Casa are o inertie termica mare – mentine caldura, lutul absoarbe agentii poluanti, nu exista emisii toxice, casa este vie, organica si are alta încarcare energetica.

Se folosesc aproximativ aceleasi materiale ca si la chirpici, dar puse în alta ordine, tehnologia diferind astfel esential. Tehnica folosind balotii din paie s-a dezvoltat de zeci de ani în tarile Occidentale, în Germania ajungand sa se construiasca acum chiar blocuri de 3-4 etaje cu aceste materiale si tehnici.
Sursa: Financiarul.ro

Back To Top