Materiale izolante – Lana este un izolator excelent, folosit ca atare de mii de ani, în nenumarate tipuri de haine, caciuli sau chiar încaltaminte. Calitatile lanei provin din dispunerea firelor de par, între care se formeaza mici goluri de aer, cu rol excelent de izolare termica. Nu degeaba se spune ca, în vechime, ciobanii romani îsi pastrau cusma de oaie pe cap si vara si iarna, pentru a-i proteja atat de ger, cat si de arsita.
În mod similar, stratul de lana utilizat modern pentru izolarea locuintelor (un fel de saltele care se fixeaza pe perete) are mai multe avantaje, dintre care merita mentionate:
– material 100% natural, regenerabil si biodegradabil;
– procesul de fabricatie consuma cu 15% mai putina energie decat izolatia din fibra de sticla;
– perfect sigur la atingere si usor de instalat;
– nu este iritant pentru piele, ochi sau plamani;
– este ignifugat si rezistent la apa, în urma unor tratamente specifice.
Acest tip de izolator se fabrica din fibre de lana naturala, spalata si tratata, care sunt compactate mecanic folosind maxim 12% fibre de poliester, pentru a forma placi, saltele sau role. Izolatia de lana se foloseste ca izolator termic si fonic, atat la constructii usoare (case pe structura de lemn) cat si la cladiri din caramida.
Fara a face reclama vreunei firme anume, putem spune ca izolatia din lana de oaie este deja prezenta în oferta cel putin a unei firme din Romania, la preturi care depind de grosimea stratului de izolator.
Cel mai ieftin sortiment, de 20 de milimetri grosime are un pret de 4 euro pe metrul patrat si poate ajunge la 16 euro metrul patrat pentru izolatia cu o grosime de 100 de milimetri (fara TVA). Montajul costa aproximativ 50 lei pe metru patrat.