Otrava din coaja citricelor

Otrava din coaja citricelor

Bifenil (difenil) sau E230 este un conservant din categoria substantelor care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme.

Boli asociate: intoxicatii, alergii, cresterea riscului de cancer, tulburari ale echilibrului hormonal. Pot induce transformarea preadipocitelor in adipocite, celule constituente ale tesutului gras. Se pot acumula in tesutul gras uman.

Descriere:

citrice Initial E230 era folosit ca un conservant artificial, permis doar pentru tratarea de suprafata a cojii citricelor, pentru inhibarea dezvoltarii mucegaiurilor si prelungirea duratei de valabilitate (shelf life) a acestora.

Apoi Bifenil a fost trecut in grupa pesticidelor cu inalta toxicitate si interzise pentru folosirea in alimentatie. Bifenil poate contamina pulpa fructelor. Coaja de citrice are intrebuintari alimentare diverse: rondele de citrice in ceaiuri, cockteiluri, coaja rasa in dulciuri, dulceturi, gemuri care deveneau extrem de periculoase cand erau consumate, provocand intoxicatii, alergii, cresterea riscului de cancer.

Aceste pesticide se comporta la concentratii extrem de reduse (parti per milion PPM; parti per bilion PPB) ca disruptori hormonali, producand tulburari ale echilibrului horminal. Se pot acumula in tesutul gras uman.

– INTERZIS in Uniunea Europeana din anul 2004.

Back To Top