Diferenta dintre panourile fotovoltaice pentru injectie in retea si cele pentru sisteme autonome
Panouri fotovoltaice pentru injectie in retea (grid-connected)
Acest tip de panou este destimat exclusiv injectiei in reteaua nationala fiind caracterizat prin numarul de celule fotovoltaice inglobate, in general acestea inglobeaza un numar de 50 de celule. Aceste panouri sunt grupate in serie/paralel pentru a atinge tensiuni de lucru apropiate de 350Vcc pana la 450Vcc, tipic pentru intrarile invertoarelor destinate injectiei in reteaua nationala. Din acest motiv tensiunile de lucru pentru punctul de maxima putere a acestor panouri, este situat in jur de 24Vcc – 29Vcc, iar tensiunea de mers in gol, undeva in jur la 30Vcc – 36Vcc.
Panouri fotovoltaice pentru sisteme autonome
Acestea contin de obicei 72 celule; cel mai important parametru care trebuie sa-l indeplineasca este tensiunea pentru punctul de maxima putere care este situat in jur la 35Vcc – 36Vcc, iar tensiunea de mers in gol se regaseste in jurul valorii de 42Vcc – 45Vcc, valori mai ridicate decat cele oferite de panourile solare descrise anterior. Aceste valori sunt necesare pentru operarea cu ajutorul regulatoarelor de incarcare destinate sistemelor care utilizeaza baterii de acumulatori pentru stocarea energiei. Aceste panouri pot fi utilizate in sistemul cu conectare la retea, fiind perfect compatibile cu acele aplicatii, dar nu si invers.
Unde e problema?
Sistemul cu energie alternativa autonom utilizeaza baterii de acumultori pentru a stoca energia electrica produsa; acestea functioneaza cu tensiunea de incarcare foarte apropiata de 28,8V iar tensiunea de mentinere in jurul valorii de 27,6V. In acest caz, datorita faptului ca panourile fotovoltaice destinate aplicatilor cu injectie in reteaua nationala au tensiunea de lucru in sarcina maxima la o valoare apropiata de 24Vcc – 29Vcc, va fi imposibil sa incarcam bateria de acumulatori. Tensiunea este prea mica. Deci, atentie la achizitionarea panourilor!
Cum le deosebesc?
Din punct de vedere vizual/estetic cele 2 panouri nu difera, de aceea e dificil sa le deosebim. Ce trebuie sa facem? In primul rand vom analiza cele doua tensiuni de lucru in sarcina si mers in gol. Valorile specificate sunt importante si este bine sa cereti sfatul unui specialist in domeniu, pentru a fi sigur ca tipul de panou ales este compatibil cu aplicatia in care doriti sa il utilizati.
Daca ati cumparat din „eroare” panouri solare pentru retea si dotiti sa le folositi in aplicatii autonome, singura optiune disponibila este utilizarea unor regulatoare MPPT (Maximum Power Point Tracking).), care accepta tensiuni de lucru de pana la 150Vcc la intrare.
Sursa: Ecovolt.ro