Paulownia

Paulownia

Paulownia in Romania
paulowniaCe este Paulownia ?

Paulownia este un arbore special, care poate fi plantat in gradina, cunoscut si sub numele de „Copacul Printesei” sau „Copacul Pasarii Pheonix”.

Este copacul de esenta tare cu cea mai rapida crestere din lume care, cultivat in conditii corecte, poate ajunge la o inaltime de 20m in 3 ani.

In tara in care ne-am batut joc de paduri, exista oameni care au inteles ca poti face si altfel afaceri cu lemn, astfel ca au descoperit copacii din specia Paulownia, care cresc intr-un an cat altii in zece.

Lemnul obtinut din acest arbore este de calitate superioara si se foloseste in constructii, fabricare de mobilier si pe pietele de lux la iahturi, avioane usoare, instumente muzicale si mobila scumpa.

Pe cinci hectare de teren se pot planta 550-600 de arbori cu o investitie initiala de 4.000 de euro. Fiecare dintre ei va ajunge cam la 15-20 de metri si atunci poate fi taiat si vandut. Se obtin cam 30.000 de euro din acest lot, dar partea buna e ca niciun copac nu trebuie plantat din nou: pur si simplu iese din vechea tulpina.

Copacii Paulownia sau arborii energetici, cum mai sunt numiti, degaja foarte multa caldura cand sunt arsi la temperaturi ridicate. Doua kilograme din acest lemn echivaleaza cu 1 litru de motorina.

Pentru investitia initiala, un ajutor poate sa vina din fonduri europene neramburasbile. Se pot obtine pana la pana la 50% din valorea proiectului, bani care acopera aproape integral costul arbustilor. Apoi ei nu sunt greu de intretinut si, mai mult, pot fi folositi si in scop decorativ, pentru ca au flori foarte frumoase.

Cel putin 6 specii de Paulownia sunt in prezent recunoscute:
P.Elongate
P.Fargesii
P.Fortunei
P.Glabrata
P.Taiwania
P.Tormentosa, cunoscuta de asemenea si sub numele de Kiri.

Paulownia este cultivata in China de cel putin 3000 de ani, in Statele Unite ale Americii din anul 1800 si in Japonia din anul 1970 cand lemnul de Pauolownia a devenit o afacere de export de miliarde de dolari.

Pentru detalii nu ezitati sa ne contactati.

Back To Top