Ce este performanta energetica a cladirilor si de ce este acest factor atat de important atunci cand vine vorba despre construirea sau achizitionarea unei locuinte?
Performanta energetica a cladirilor iti spune totul despre costurile de intretinere
Performanta energetica a cladirilor este un factor foarte important de care fiecare proprietar sau viitor proprietar trebuie sa tina seama. Prin performanta energetica a cladirilor se intelege energia efectiv consumata sau estimata pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ în principal: incalzirea, prepararea apei calde de consum, racirea, ventilarea si iluminatul. Prin urmare, acest factor, si anume performanta energetica a cladirilor, face diferenta dintre o cladire cu costuri de intretinere reduse si o cladire cu costuri de intretinere foarte ridicata. In legistatia romaneasca a fost introdusa recent o lege referitoare la performanta energetica a cladirilor. Astfel, fiecare cladire, locuinta care se tranzactioneaza trebuie sa obtina, in primul rand, un certificate de performanta energetica. Acest certificate sunt gradate la fel ca sistemul de performanta energetica al cladirilor, de la A la D, unde A inseamna performanta ridicata iar D performanta energetica scazuta. Performanta energetica a cladirilor este stabilita de specialisti autorizati, aceeasi care elibereaza certificatul de performanta energetica. Performanta energetica a cladirilor este importanta si utila cand vine vorba despre tranzactionarea si chiar impozitarea unei cladiri.
Performanta energetica a cladirilor – cum sa obtii eficienta energetica cat mai ridicata
Performanata energetica a cladirilor este, prin urmare, un factor foarte important de care trebuie sa se tina seama atunci cand construim o noua locuinta sau alt tip de cladire. Pentru ca performanta energetica a cladirilor nou construite sa fie una corespunzatoare, trebuie acordata o importanta sporita izolatiei termice, care se aplica pe intreaga anvelopa a cladirii: acoperis, pardosela, pereti exteriori. De asemenea, este important ca tamplaria sa fie de inalta calitate si sa ofere un grad cat mai ridicat de izolare termica. La fel, instalatiile de apa calda si incalzire trebuie izolate. Puncte in plus pentru o mai ridicata eficienta energetica obtin acele cladiri care, pe langa o buna izolare termica, sunt dotate si cu electrocasnice si corpuri de iluminat cat mai economice, dar si cu instalatii ecologice pe producere si recuperare a energiei: panouri fotovoltaice, panouri solare, turbine eoliene, pompe de caldura. Pentru cladiri cat mai eficienta din punct de vedere energetic, contactati constructori specializati in case ecologice sau case pasive.
Pentru mai multe informatii despre eficienta energetica, click aici!