Prima casa, inca odata?

Prima casa, inca odata?

Prima casa ieftineste sau scumpeste casele si viata noastra?

Inainte de a vorbi despre repercusiunile programului Prima Casa asupra bancilor si a pietei imobiliare mai intai ar trebui sa spunem, pentru cei care nu sunt inca la curent, ce este de fapt programul prima casa. Acest program a fost initiat ca un raspuns la criza economica pentru a sustine sectoarele economice prioritare. Obiectivul principal este sa deblocheze activitatea de creditare si sa impulsioneze sectorul constructiilor, ceea ce va avea efecte benefice asupra activitatii economice si crearii de noi locuri de munca.

Programul consta in facilitarea accesului populatiei la credite ipotecare. In acest scop, statul garanteaza in prezent 50% din imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca acestea sa acorde credite mai ieftine.

Iata ca acum, la cativa ani de initierea acestui program, au inceput sa apara intrebari de genul: prima casa scumpeste sau ieftineste. Exista pareri, unele verificate si afirmate, care spun ca programul prima casa ieftineste garsonierele. De la an la an insa, numarul persoanelor care au acces la acest program s-a marit in mare parte datorita varstei maxime de achizitie sau chiar includerea in program a celor care au mai avut in proprietate o locuinta, in anumite condiții. Asa se face ca aceia care, in urma cu cațiva ani, nu indrazneau sa spere la mai mult de o garsoniera, acum isi permit apartamente cu un numar mai mare de camere.

Desi anul 2015, se spune ca va aduce o marire a preturilor la case si apartamente, se pare ca volumul mare de anunțuri de vanzare ar putea sa modifice macar temporar aceasta prognoza. Daca intre ianuarie 2013 si ianuarie 2014 prețul mediu al unui apartament cu 4 camere in Bucuresti a scazut cu 7%, de la 97558 euro la 90155 euro, intre ianuarie 2014 si ianuarie 2015 scaderea a fost de doar 1%, de la 90155 de euro la 89367 de euro, arata o analiza bazata pe statistici generate de anunturiparticulari.ro, care a luat in calcul toate ofertele imobiliare publicate de particulari in presa si pe internet.

In ianuarie 2015, anunturiparticulari.ro a contabilizat cu 5% mai multe oferte de vanzare decat in urma cu 12 luni si cu 31% mai multe decat in urma cu 24 de luni. Din totalul de 2.989 de anunțuri de vanzare inregistrate luna trecuta, 1.292 sunt pentru apartamente cu 2 camere, 858 sunt pentru apartamente cu 3 camere, 637 sunt pentru garsoniere si 202 sunt pentru cele cu 4 camere.

Back To Top