Prima Casa redevine cea mai ieftina solutie pentru un credit ipotecar!

Prima Casa redevine cea mai ieftina solutie pentru un credit ipotecar!

Prima casa

Prima ta casa in rate!Dobanda minima pentru un credit în lei co-garantat de catre stat s-a redus cu un punct procentual. De la începutul acestui an costurile împrumuturilor în lei si-au continuat trendul descendent, fapt ce a adus o rasturnare importanta de situatie în ceea ce priveste finantarea achizitiei unei locuinte. Astfel, în momentul de fata (ian.2014), creditele de tip Prima Casa, acordate de aproape jumatate de an doar în moneda nationala, si-au recastigat statutul de cel mai ieftin produs ipotecar din piata.

Rata pentru 44.000 de euro, sub 1.000 de lei lunar

Potrivit Conso.ro, cea mai mica Dobanda Anuala Efectiva (DAE) practicata pentru un imprumut co-garantat de catre stat se ridica la 4,59%; asta inseamna ca, pentru o suma de 200.000 de lei (aproximativ 44.000 de euro) contractata pe o perioada de 30 de ani, clientul trebuie sa plateasca lunar o rata de 994,5 lei. Spre comparatie, cel mai ieftin produs ipotecar in euro are un cost de 5,44% pe an; rata lunara de plata pentru un imprumut echivalent de circa 44.189 de euro (contractat insa in baza unui avans minim de 25%) se ridica la 235,5 euro, respectiv la aproape 1.066 de lei. Pe de alta parte, cel mai ieftin credit ipotecar in lei de tip standard are o DAE de 5,54%, ceea ce presupune o suma lunara de plata de aproape 1.081 de lei.

Costuri similare cu vechile imprumuturi in euro

Important de remarcat este faptul ca imprumuturile Prima Casa in lei se situeaza acum la un nivel al costurilor absolut similar cu cel consemnat de creditele co-garantate de catre stat in euro, inainte ca acestea sa fie eliminate. Astfel, la inceputul lunii august 2013, cel mai ieftin produs din aceasta ultima categorie avea o DAE de 4,72%. La momentul respectiv, cel mai ieftin credit Prima Casa in lei avea un cost anual de 7,06%, iar rata lunara pentru un astfel de imprumut era cu circa 25% mai mare decat in prezent, respectiv 1.245 de lei pe luna.

Indicele ROBOR, in picaj de la inceputul lui 2014

in ultimul an, Banca Nationala Romana (BNR) a „lucrat” intens la „rentabilizarea” creditelor in lei, prin reduceri succesive ale dobanzii de politica monetara; la finele anului trecut, acest indicator ajunsese la un nivel record de 4% (fata de 5,25% la inceputul lui 2013). „Lovitura de gratie” a venit insa in 2014, cand BNR a mai efectuat o scadere, pana la nivelul actual de 3,75%. O contributie la reducerea costurilor pentru moneda nationala a avut-o si indicele ROBOR la trei luni (folosit pentru calcularea dobanzilor), care a consemnat de asemenea un trend descendent in primele saptamani ale anului, situandu-se in prezent la un nivel de sub 2% (fata de 2,44% la finele lunii decembrie a anului trecut). Astfel, in mai putin de 30 de zile, costurile minime pentru Prima Casa in lei s-au redus cu un punct procentual, de la 5,59%, pana la 4,59%.
Sursa: Imobiliare.ro

Back To Top