Proiect casa solara

Proiect casa solara

Proiect casa solara la Iasi

proiect casa solara

Tehnica pozitionarii locuintelor in functie de soare, pentru a profita la maxim de lumina si caldura acestuia era cunoscuta de constructori din timpuri stravechi. In era postmoderna a fost nevoie de criza combustibililor si de problemele de poluare pentru a reveni la principii sanatoase care sa sustina arhitectura sustenabila si durabila.

Locuinta de mai sus, a fost conceputa pentru ca spatiile interioare sa beneficieze de lumina soarelui indiferent de perioada din an.

Inspirand-se din relieful zonei unde se construiește casa, echipa de arhitecti si constructori Austrocasa propune o volumetrie care sa se contopeasca cu mediul inconjurator.

Pentru conservarea unei temperaturi optime la interior parterul si o parte din etaj sunt ingropate, protejate de versantul dealului. Acoperisul are o panta lina pe care se planteaza gazon, astfel ca de la departare locuinta ajunge sa fie destul de greu identificabila. Peretii exteriori finisati cu piatra naturala sau caramida ornamentala contribuie la o mai buna izolare a casei dar in acelasi timp ii ofera textura si culoare volumului.

Partea interesanta o constituie zona din fata casei pasactive, orientata spre sud si pozitionata astfel incat sa se alinieze cu soarele in momentul solstitiului. Pe timpul verii in casa nu ajunge in mod direct soarele, in schimb iarna pentru ca unghiul razelor de soare este mai mic, acestea penetreaza direct si, de asemenea, ajung sa loveasca apa piscinei amplasata in fata casei si de acolo, reflectate ajung la sera in interior. Am realizat astfel un sistem solar, care permite razelor sa intre in casa in orice perioada a anului, devenind astfel si un calendar solar ce marcheaza trecerea anotimpurilor.

In vederea indeplinirii standardelor de casa pasiva si activa, pe langa acoperisul verde am prevazut urmatoarele:
• Sera atasata casei;
• Panou tip Solar Can Heater;
• Panouri solare hibrid PVTherm (fotovoltaice + termice);
• Bazin de stocare a apei calde si sistem de reciclare al apei de ploaie;
• Instalatie de aerisire cu recuperare de caldura.

Back To Top