Recomandari pentru realizarea unei case eficiente
1. Dimensionarea casei trebuie sa se realizeze in functie de necesitati.
Porniti de la o abordare realista si ganditi de ce spatii si functiuni aveti nevoie in comparatie cu apartamentul in care domiciliati astazi. Cele mai bune structuri sunt cele care permit o scurgere fireasca a eforturilor in plan vertical si disiparea lor in sol. Astfel ideal este ca peretii portanti de la etaj sa se suprapuna cu cei de la parter, imobilul sa fie de forma rectangulara, forma casei si a acoperisului trebuie sa fie cat mai compacte pentru a se micsora la maxim suprafatele de schimb termic. Ca principiu, orice „floricica” arhitecturala creste costul locuintei.
2. Proiectul trebuie sa fie realizat de profesionisti.
Prin profesionisti inteleg acele persoane care au suficienta experienta in proiectare si-n practica astfel incat casele sa fie compacte, ergonomice si sa fie ridicate la un raport calitate pret firesc. Nu de putine ori am primit proiecte ale unor case de 300 mp care aveau aceleasi functiuni ca ale unei case de 160 mp; sau case la care structura de rezistenta era subdimensionata (stampilate inclusiv de verificatori de proiecte si depuse la ISC) sau supradimensionate. Oare pe riscul si banii cui?
Ca firma de constructii am triat ceva birouri de proiectare pana sa gasim oamenii potriviti si corecti.
3. Este nevoie de o echipa calificata de constructori
Acest lucru va asigura doua lucruri – CALITATEA lucrarii si termenul de executie. Rar am fost intrebat de calitatea lucrarii, de responsabilul tehnic cu executia, de responsabilul cu calitatea. Toata lumea intreaba insa de termen, uitand de calitate.
4. Materialele din care se executa casa
Realizam astfel de case eficiente cu fundatii clasice, folosind pentru peretii portanti betonul armat ce se toarna in cofraje nedemontabile din neopor cu grosimea peretilor de 28 cm, coeficientul de transfer termic al peretilor fiind K= 0.22 W/mpK. Toate valorile de mai sus pot fi obtinute de ex. pentru zona Bucuresiului prin izolatia acoperisului de minim 20 cm, a peretelui cu cofrag din neopor de 28 cm, a soclului casei cu minim 8 cm de polistiren extrudat si a placii de la parter cu minim 8 cm de polistiren de inalta densitate. In felul acesta costurile de incalzire ale casei si emisiile de dioxid de carbon se reduc cu minim 70 %.