Regie proprie

Regie proprie

Este posibila constuirea casei in regie proprie extinsa?

Acest subiect a fost si este discutat mereu. Revin asupra subiectului spunandu-va ca inca mai este posibil sa va construiti aproape singur casa, adica in regie proprie extinsa, si sa realizati o economie de 5000 – 15000 Euro la construirea casei si intre 50-75% economie la cheltuielile de incalzire iarna si racire vara a locuintei dvs.

Cand spun “regie proprie” nu inteleg in nici un caz construirea alandala a casei si risipa de bani pe care o face, in general, romanul care isi construieste singur casa, de foarte multe ori, ‘dupa ureche’.
Din contra, prin “regie proprie” inteleg construirea casei dupa un proiect bine intocmit si sub supravegherea unei firme sau a unui specialist de incredere, care sa-l ajute pe beneficiarul acelei constructii sa puna in opera proiectul si sa achizitioneze materialele de constructii la preturi cat mai rezonabile.

Pentru construirea casei in regie proprie trebuie sa respectati urmatorii pasi si sa indepliniti urmatoarele conditii:

1. Aveti terenul, actul de proprietate, mostenire, schita cadastrala si celelalte acte ce tin de dovada proprietatii asupra terenului;
2. Depuneti cerere la primarie pentru certificatul de urbanism;
3. Obtineti concomitent studiul geotehnic de la un specialist sau de la primarie;
4. Mergeti la un arhitect sau proiectant cu certificatul de urbanism, studiul geo si schita cadastrala a terenului, pentru a va realiza proiectul pentru autorizare (PAC), inclusiv proiectul de structura a casei;
5. Dupa ce aveti autorizatia de constructie puteti incepe executia fundatiei, conform proiectului de structura realizat de proiectant. Fundatia o realizati cu un meserias experimentat si serios numit fierar-betonist sau o firma de constructii. Turnati placa peste fundatie si realizati hidroizolatia tot cu meseriasul sau firma respectiva.

Nota importanta: Fundatia este structura, baza pe care este construita casa! Aceasta trebuie sa fie bine proiectata, robusta, hidroizolata si uscata. Nu este o idee prea buna sa economisiti bani in detrimentul calitatii fundatiei.

6. Urmatorul pas este realizarea si montarea stalpilor pentru structura de rezistenta (folosind otel OB si PC conform proiectului de structura), tot de catre fierarul betonist care va ajutat la realizarea fundatiei casei.
7. Apoi venim noi – echipa firmei AustroCasa – cu cofrajele tip LEGO, pe care le puteti pune in opera dvs. impreuna cu familia, daca macar unul dintre membrii familiei are putina indemanare tehnica sau/si putina experienta in constructii, in mecanica sau in orice domeniu tehnic. Cofrajele va costa acum (august 2010) doar 19 Euro/mp, plus TVA plus transport.
8. In cofrajele termoizolante tip Lego turnam cheramzit sau beton celular usor (cheramzit) – iar intre stalpii realizati de catre fierarul-betonist legam otel beton (OB) de 6 sau 8 mm, echivalent cu mustatile antiseismice pe care ar trebui sa le vedem prinse in fiecare stalp al unei structuri de rezistenta. Avantajul legarii fiecarui stalp cu OB este marirea considerabila a rezistentei la cutremur a casei astfel construite, comparativ cu o cladire clasica pe cadre sau din caramida.
9. O mica problema poate parea faptul ca nu aveti nici utilajul aferent si nici experienta turnarii betonului sau cheramzitului… Nu va lasam cu casa neterminata, in nici un caz! Sunt mai multe posibilitati si variante in ce priveste umplerea cofrajelor termoizolante tip Lego, adica ridicarea peretilor casei dvs., pereti care vor iesi termoizolati din start.
a. – Timp de 5-7 zile una din echipele firmei noastre (formata din 2 meseriasi) vine si va ajuta la montarea peretilor si turnarea betonului. Manopera de montaj si turnare 100 euro/zi/meserias + diurna).
b. – Comandati betonul la o firma de profil;
c. – Inchiriati de la noi utilajele pentru 50 Euro/zi + garantie 1500 Euro. In conditiile in care utilajele sunt in perfecta stare, garantia vi se restituie integral.
10. Cautati un dulgher pentru a cofra stalpii, centura si planseul ceramic, sau venim noi cu echipa noastra (un dulgher si un ucenic sau salahor). Concomitent, luati legatura cu acelasi fierar-betonist pe care l-ati avut la construirea fundatiei, ca sa va pregateasca si monteze fierul beton pentru centura si planseul peste primul nivel. Vedeti daca nu cumva dulgherul sau fierarul betonist stie sa le faca pe amandoua (fierul si lemnul) ca atunci ati rezolvat problema placii mult mai simplu.
11. Apoi chemati pe cei de la Holcim, Larfarge sau Carpat Beton sa va toarne betonul, sau il preparati cu betoniera si cu 2-4 muncitori, sub supravegherea obligatorie a unui specialist in constructii.
12. Exista si varianta mai ieftina si mai usor de pus in opera pentru placa – realizarea tavanului primului nivel (deci si a pardoselii etajului) pe structura de lemn. Costurile placii se reduc cu peste 20%, aceasta este mai usoara si izoleaza mult mai bine termic si fonic cele doua nivele. Cheramzitul consolideaza foarte bine placa respectiva, asa ca nu veti avea cosmarurile care de obicei au loc la o casa construita din lemn romanesc, când scârtâie podeaua sub picioare!
13. Dulgherul si fierarul betonist vor ridica in continuare stalpii si vor cofra stalpii si centura de la etaj. Apoi revenim noi pentru a ridica peretii termoizolati la mansarda sau etaj, daca locuinta dvs. a fost proiectata sa aiba doua nivele.
14. Acelasi dulgher care v-a cofrat stalpii (sau echipa firmei noastre) va trebui sa va realizeze sarpanta si astereala, dupa care se poate monta tigla metalica sau alt sistem de acoperis. Recomandam tigla metalica pentru care are o durata de viata extrem de lunga si este foarte usoara, dar sunt si alte solutii pentru acoperirea unei case.
15. Urmeaza acoperirea peretilor la exterior cu plasa din fibra de sticla si o masa de spaclu (adeziv) pentru a nu lasa polistirenul termoizolant sa stea mai mult de 2 luni expus razelor solare.
16. Acum, puteti trece linistit la montarea usilor si ferestrelor, a instalatiilor (termica, electrica, sanitara) si la cele cateva operatii simple de finisaje care v-au mai ramas de facut: tencuirea cu plasa si adeziv sau lipirea / montarea gips cartonului, vopsitul cu var lavabil, gresia, faianta, parchetul laminat, corpuri aferenta bailor si bucatariei.

Spuneam la inceput despre posibilitatea realizarii unei economii de 5000-15000 Euro prin construirea in “regie proprie extinsa” si despre ajutorul acordat beneficiarului casei pentru a gasi cele mai bune preturi de pe piata pentru materialele de constructii. Daca incheiati un contract de consultanta cu firma noastra, va putem ajuta sa luati la pret de furnizor si chiar la pret de producator, uneori fara sa platiti tva 24%, urmatoarele materiale de constructii:
– Cofraje termoizolante Baucell sau Gest;
– Tigla metalica belgiana Megaprofil (calitate garantata), cu doar 5 Eur/mp + TVA
– Reduceri de pana la 25% pentru usi si ferestre termopan, instalatii de inclazire cu centrale termoelectrice (CTE) si instalatii electrice complete;
– Alte materiale de constructii la preturi de furnizor: gips carton, polistiren expandat dens, polistiren extrudat, termosistem, tencuiala decorativa, parchet laminat.

Trebuie sa mai mentionam ca in prezent avem cel mai atractiv pret pentru cofrajele termoizolante!

Chiar daca platiti ceva mai mult la inceput pentru cofrajele termoizolante, folosind sistemul nostru economisiti destul de multi bani in prima faza a constructiei. De asemenea, economisiti pana la 30-40% din operatiile de finisare. Ganditi-va doar la preturile enorme la care se realizeaza o termoizolatie exterioara a unei case neizolate sau la calitatea acestei izolatii, care este net inferioara calitatii termoizolatiei obtinute prin sistemul de constructii cu cofraje termoizolante incorporate in peretii casei.

Secretul si miturile caselor ieftine la români

Back To Top