Regim alimentar indicat pentru persoanele in varsta

Regim alimentar indicat pentru persoanele in varsta

Odata cu inaintarea in varsta, este necesar sa acordam o atentie mai mare alimentatiei zilnice, pentru a avea un regim alimentar sanatos.

Daca pana la 40 de ani inca ne simtim bine dupa o masa consistenta, cu carne din plin, prajeli si diverse combinatii alimentare mai putin sanatoase, pe masura ce trece timpul trebuie sa ne gandim bine ce meniu alegem zilnic.

In primul rand, stilul de viata si regimul alimentar ajuta categoric la prelungirea ceasului biologic; in plus, de acesti factori depinde si starea noastra de sanatate fizica si mentala.

Din acest motiv, nutritionistii recomanda o alimentatie echilibrata, adica alegerea substantelor nutritive din meniul nostru zilnic.

Pentru a recupera energia consumata, nutritionistii recomanda ca hidratii de carbon sa formeze 60% din dieta zilnica. Persoanele in varsta trebuie sa reduca glucidele simple, din cauza absorbtiei lor rapide, marind in schimb consumul de glucide complexe, pentru ca prin absorbtia lor lenta fac posibila cresterea nivelului de glucoza din sange in mod gradual.

De asemenea, se recomanda reducerea grasimilor polinesaturate de origine animala (carnati, unt, lapte integral) si cresterea cantitatii de grasimi vegetale si animale mono-nesaturate (ulei de floarea-soarelui, de soia, de arahide si de peste gras).

Pentru a exista un echilibru intre macronutrienti, proteinele trebuie sa reprezinte 15% din totalul zilnic. Este bine sa combinam proteinele de origine animala, reducandu-le drastic sau total, cu cele de origine vegetala existente in legume, cereale, orez, cartofi, paste si paine neagra sau integrala.

Back To Top