Srisoarea a III-a către oamenii de afaceri creștini din România

Dragi oameni de afaceri și prieteni întru Hristos,

Având în vedere situaţia în care se află ţara, lumea întreagă, dar mai ales poziţia noastră – a oamenilor de afaceri şi a profesioniştilor creştini – în acest context, vă propun o întoarcere reală şi la unitate în Hristos.

Idee este de a deveni o comunitate bine dezvoltată economic, care să nu depindă de conjuncturi economice şi politice precare, ci să se dezvolte conform cu etica creştină şi cuvântul lui Dumnezeu.

Cunosc câţiva oameni de afaceri creştini care au probleme financiare mari tot din cauza dependenţei de bănci şi de instituţii financiare nebancare care îi jecmănesc pe oameni. Mulţi dintre ei s-au dezvoltat bine o vreme, dar nu este al lor nimic, ci al băncilor. Printre aceştia mă aflu şi eu. Se pare că au trebuit să cadă băncile ca să nu mai pot lua sub nici o formă credit şi astfel să mă trezesc la realitate.

Recent Domnul mi-a arătat iar textul din Deutronom 28.12, pentru a câta oara !? Coboram pe scara de la etaj iar Biblia era deschisă pe masă în camera de zi, probabil de către soţia mea, exact acolo. M-am oprit, am citit şi m-am îngrozit la gândul că am datorii la bănci, în loc să fac parte acum din acţionariatul unei bănci puternice, condusă de manageri tineri morali şi profesionişti. Această bancă ar trebui să ofere acum credite cu dobândă decentă la milioane de români! Veţi spune că nu se poate pentru că trebui respectată reglementarea BNR; există soluţii, numai bancă să fie!

Şi încă ceva, România nu trebuia să fie atinsă de criza financiară mondială dacă la putere erau oameni normali; sau ne-ar fi atins foarte puţin criza dacă măcar noi creştinii eram uniţi într-o organizaţie puternică şi aveam un minim de infrastructură economico-financiară a noastră proprie, pe cât posibil independentă de sistemul financiar bancar românesc, aşa cum are, de pildă, Ţiriac.

Privitor la deschiderea unei bănci cunosc exact procedura. Fonduri pentru bancă se pot găsi, de la acţionari şi până la investiţii înţelept plasate folosind doar anumite instrumente financiare, şi – cel mai important – dezvoltând investiţii care nu falimetează nici în cele mai grele momente de criză de orice fel. Băncile americane au căzut datorită unui management defectuos şi a unor investiţii volatile pe pieţe financiare artificial create. Noi putem evita aceste situaţii printr-un management financiar şi investiţional simplu dar înţelept. Şi aici există soluţii!

Putem face acest lucru pentru că sunt printre noi destui specialişti cu experienţă şi mai tineri cu un bagaj de cunoştinţe care nu este exploatat la adevărata lui valoare, astfel încât împreună am putea dezvolta proiecte durabile. Pentru că, sunt sigur că ştiţi asta, ce binecuvântează Dumnezeu, este veşnic şi rămâne aşa chiar şi în momente de criză sau război, până la sfârşitul veacurilor, care și ele sunt în mâna lui Dumnezeu.

Solutii pe termen scurt, cu acţiune imediată:

1. Întoarcerea reală a oamenilor de afaceri creştini în bisericile de unde provin şi pe care le-au părăsit, chiar dacă, în mod aparent, ei sunt acolo prin prezenţa lor regulată la slujbele bisericii şi prin activităţile la care participă (sau nu…). Când spun întoarcere reală mă refer la o viaţă de afaceri creştină şi nu păgână, la o viaţă de afaceri sau personală care NU trebuie să fie despărţită de viaţa din biserică! Dualismul acesta, în care cei mai mulţi trăim azi, ne ucide pe noi şi pe cei mai tineri de lângă noi, care nu prea mai au modele de urmat. Trebuie să ne întoarcem cu adevărat la Hristos şi la Biserica Sa, aceasta este prima mare condiţie majoră de îndeplinit, dacă vrem să realizăm ceva împreună în Hristos.
2. Înfiinţarea sau revitalizarea, redeschiderea unei asociaţii a oamenilor de afaceri creştini din România şi de pretutindeni (diaspora). Sunt câteva asociaţii deschise deja, inclusiv o cameră de comerţ creştină, dar aproape toate nu sunt active sau nu au nici un impact social şi economic în societate, deci nu-şi justifică denumirea… Dacă aveţi cunoştinţă de astfel de asociaţii sau acte legale care ar putea fi folosite pentru reînceperea unei activităţi serioase, pe termen lung, vă rog comunicaţi. Personal cunosc câteva în care am fost implicat cu ani în urmă şi o să încerc să le dau de urmă.
3. Comunicarea rapidă a proiectelor pe care oamenii de afaceri creştini le desfăşoară, precum şi nevoile de personal şi cele financiare, pentru a putea găsi soluţii de colaborare eficiente şi pentru a diminua efectul crizei financiare mondiale, care este doar la început şi va dura, conform estimărilor optimiste cel puţin până în 2010. În acest context, dacă vom continua să acţionăm singuri şi în mod individualist, total contrar eticii creştine, vom sucomba chiar şi cei mai tari dintre noi, indiferent dacă azi suntem milionari în dolari sau datornici de milioane la bănci… Ca şi creştini, nu ar trebui uităm faptul că milioanele sunt volatile şi doar ce facem pentru Hristos (adică pentru semeni) rămâne şi e veşnic.
4. Fiecare din cei care au datorii la bănci să caute soluţii şi să acţioneze (prin reduceri ale bugetului de cheltuieli, optimizarea activităţii desfăşurate, parteneriat cu alţi oameni de afaceri creştini, etc.) în vederea eliberării treptate de efectul nefast pe care aceste credite neperformante le au asupra lor, a familiilor şi a afacerii în sine.

Soluţie pe termen lung – Deschiderea unei bănci:

Deocamdată în acest demers sunt susţinut de Biserica Strajerul, de păstor şi de câţiva prieteni vechi creştini. Căutăm parteneri. Sunt câteva condiţii minime şi de bun simţ ce se cer pentru cei ce vor să devină parteneri, astfel încât cei care vor să lucreze la acest proiect trebui să fie:
– cu inimă pentru Hristos, neformalişti;
– gata să lucreze în domeniul afacerilor, nu în stilul capitalist depăşit, ci pentru evanghelie;
– sinceri, fără gânduri ascunse care vin de la cel rău, de genul „gata, dacă mă asociez, am dat lovitura…”;
– modeşti, fără mofturi şi ifose de leaderi şi mari cunoscători ai afacerilor sau a evangheliei, dar să fie cunoscători;
– buni profesionişti sau meseriaşi, care le place ceea ce fac;
– buni parteneri în lucrul în echipă;
– deschişi către comunicare, cumpătaţi în vorbire, să ştie când şi cât trebuie să vorbească;
– gata să renunţe, atunci când trebuie, la unele păreri personale.

Doamne ajuta!

Teodor M Muntean
Investor & entrepreneur
www.austrocasa.ro

P.S.
Dacă se va realiza o unitate intre oamenii da afaceri creştini, aceasta fiind posibilă, noi vom fi aceia care vom da bani cu imprumut la alţii. Trebuie să facem ceva pentru ca numele lui Hristos să nu fie ascuns sub oboroc, iar noi să ne stingem… cu sau fără sărăcie, cu sau fără bani si bogăţie, cu sau fără Dumnezeu. Un creştin adevărat nu trebuie să separe viaţa de business de cea de biserică! Chiar daca ar fi sa pierd averea de aici, cea mai mare avere este credinţa şi încrederea în Hristos şi în oamenii care îl urmează cu adevărat. Pe ei îi caut acum!