Token-uri (jetoane) garantate cu active, sau jetoane cu titluri de valoare

Token-uri (jetoane) garantate cu active, sau jetoane cu titluri de valoare

Jetoanele cu titluri de valoare sunt creanțe asupra unui activ suport, de la un emitent specific. Wikipedia sugerează că, în vremurile bune, ați putea depune niște aur la un aurar și primiți o chitanță sau o notă de tip „I Owe You”. Aceste note pot fi transferate de la o persoană la alta, iar oricine deține aceste note poate să se întoarcă la aurar și să revendice aurul real depus în depozitul acestuia.

Jetoanele cu titluri de valoare sunt echivalentul digital al aurului din povestea de mai sus. Acestea sunt creanțe asupra unui activ suport (cum ar fi aurul) pe care trebuie să îl solicitați de la un anumit emitent (aurar).

In cazul jetoanelor (tokens), tranzacțiile transmise sunt înregistrate pe ”blockchains” și pentru a revendica activul suport, trimiteți nota emitentului și emitentul vă trimite activul suport. Activele populare pentru aceste sisteme sunt în valută (USD, EUR, etc) și metale prețioase. În fiecare zi există persoane care urmăresc active pe registre, creând un token digital care îi reprezintă, în domenii dintre cele mai variate cum ar fi: diamante, artă, arhitectură, muzică, etc.

Cum funcționează jetoanele protejate cu active?

Să luăm exemplul Coins-R-Us, o schimbare fictivă a Bitcoin, care emite jetoane digitale sprijinite de Euro. Trimiteți prin Coins-R-Us niște bani conectându-vă la serviciile bancare online și efectuând o plată standard în bancă în contul bancar al Coins-R-Us pentru 100 Euro. Când vă conectați primiți 100 de jetoane de valoare digitală numite Coins-R-Us-EUR.

Crearea acestor jetoane este înregistrată într-un bloc (fie că este vorba despre monede pe Bitcoin blockchain, fie active pe Ripple sau NXT, sau un contract inteligent pe Ethereum), apoi puteți trimite aceste jetoane prietenilor dvs. (în schimbul unor lucruri, cadou, etc.), iar jetoanele continuă să fie urmărite pe același blockchain.

De exemplu, un prieten dorește să transforme un jeton susținut de activ pentru ceva real. Acesta se întoarce la Coins-R-Us, crează un cont acolo, transmite numărul contului bancar și trimite Coin-R-Us-EUR pe care a primit-o de la dvs. iar platforma transfera EUR din contul bancar al Coins-R-Us în contul bancar al prietenului.

Cum functioneaza un token

Dematerializarea și legalizarea operațiunilor cu token-uri

În prezent, există rumori în mass-media în jurul posibilităților legate de utilizarea de blockchains în acțiuni, aur, companii, IPO-uri, diamante, artă, organizații descentralizate, țări și așa mai departe.

Uneori, scopul este de a putea transfera rapid și ușor activele, păstrând în același timp elementul fizic securizat într-un depozit.

Altfel este să aveți un token digital al cărui proprietate digitală se potrivește cu obiectul călătoriei fizice. De exemplu, atunci când vă vând un diamant fizic, vă trimit și jetonul de diamant digital de la controlul meu spre controlul dvs., așa că blocul înregistrează proveniența diamantului, ca un certificat de origine care include o înregistrare completă de proprietate.

În ceea ce privește construcțiile juridice, în special companiile și acțiunile, cred că există o diferență între urmărirea revendicărilor asupra obiectelor care stau la baza unui registru și, de fapt, dematerializarea în mod legal a obiectului.

Dematerializarea a ceva înseamnă înlocuirea unui obiect material cu unul digital. De exemplu, certificatele de partajare au fost în prezent înlocuite în cea mai mare parte de registrele de proprietate în bazele de date. Unele contracte de hârtie au fost înlocuite cu fișiere pdf.

În timp ce puteți declara că „acest token digital reprezintă o parte a unei companii” și îl puteți trimite altcuiva, acest lucru nu are nici un caracter juridic. Indicele nu reprezintă cota, chiar dacă dețineți cota în viața reală și emiteți token-ul.

Sigur, dacă legea se va schimba și prin statut, un blockchain va deveni și va fi considerat echivalent cu registrul național al companiilor, atunci da, în acest blockchain statutar, puteți crea o companie. Va fi interesant să vedem cum se vor adapta în cele din urmă legile la tehnologie.

Back To Top