Top 10 alimente modificate genetic, acum şi cu gene umane!

Top 10 alimente modificate genetic, acum şi cu gene umane!

Alimente modificate genetic

alimente modificate geneticSe vede treaba, ratiunile economice care au condus la parasirea liniei traditionale de hibridizare si incrucisare a soiurilor si la abordarea optimizarii lor prin alterare genetica au cantarit enorm. Intr-o lume tot mai putin preocupata de aspectele morale ale manifestarilor ei, economicul a batut la scor siguranta alimentatiei.

Astfel ca temerile in privinta efectelor pe termen lung a alimentatiei populatiei umane sau a diferitelor categorii de animale de ferma cu plante generic denumite astazi GMO (Genetic Modified Organisms) sau OMG (organisme modificate genetic) sunt tratate de firmele dezvoltatoare ale noilor biotehnologii, dar si de unele guverne, ca simple speculatii.

Asigurarile producatorilor de OMG par a fi de ajuns, chiar daca multe din studiile clinice privind consumul alimentelor produse din astfel de plante au fost doar “aranjamente” menite sa ingrase anumite conturi.

Lucrurile au scapat demult de sub control, daca este sa ne gandim ce patesc fermierii din statele Americii de Nord cu aceste companii producatoare de OMG, cand li se intampla sa li se incruciseze culturile traditionale cu cele vecine, inginerite genetic.

NaturalNews.com noteaza ca Statele Unite par a se confrunta cu o conspiratie a tradarii. Politica si interesul personal par a face ca politicile guvernamentale sa incalce cu mare usurinta ratiunile de siguranta si sanatate.

Cand presedintele Obama l-a numit pe Michael Taylor ca expert principal al FDA (Food and Drug Administration, organismul care se ocupa de medicamente si siguranta alimentatiei), mari proteste s-au facut auzite din partea consumatorilor si a grupurilor de activism de mediu. Taylor fusese vicepresedinte al Monsanto.

In timpul mandatului acestuia organismele modificate genetic au fost aprobate in Statele Unite fara a fi efectuate teste pentru a se vedea daca acestea prezinta siguranta pentru alimentatia oamenilor.

Din cauza lipsei etichetarilor, americanii nu pot spune daca au sau nu pe masa organisme modificate genetic. Aceasta lipsa de informare face ca evitarea si urmarirea alimentelor din OMG sa devina aproape imposibila.

Iata mai jos o lista a principalelor alimente modificate genetic:

1. Porumbul – a fost modificat de natura sa-si dezvolte propriul insecticid. Monsanto a recunoscut ca in SUA jumatate din culturile de porumb sunt modificate genetic. Soarecii hraniti cu porumb modificat genetic au probleme de reproducere si fertilitate.

2. Soia – modificata sa reziste la ierbicide. Produse: faina de soia, tofu, bauturi de soia, ulei de soia etc. Hamsterii hraniti cu soia OMG au probleme de inmultire si o rata ridicata a mortalitatii.

3. Bumbacul – de asemenea proiectat sa reziste ierbicidarilor. Mii de fermieri indieni au suferit afectiuni ale pielii dupa expunerea la vata de bumbac OMG.

4. Papaya – o varietate rezistenta la un virus a fost introdusa in Hawaii in 1999. Culturile de papaya transgenica ocupa acum trei patrimi din totalul arhipelagului Hawaii.

5. Orezul – cultura emblema a Asiei de Sud Est a fost modificata genetic sa contina o mare cantitate de vitamina A. Se pare ca exista si o varietate ce contine gene umane (!) care e cultivata pe teritoriul Statelor Unite. China Daily, un ziar online, arata ca s-au semnalat probleme serioase de sanatate publica si mediu date de culturile de orez OMG, care dau reactii alergice. Exista si unele temeri legate de transferul de gene.

6. Tomatele – au fost modificate pentru pastrare mai indelungata pe rafturi, prevenindu-se alterarea lor care, in mod natural, are loc rapid. Intr-un test vizand siguranta rosiilor OMG, unele animale au murit la cateva saptamani de la ingerarea unor astfel de tomate.

7. Rapita – uleiul de rapita se foloseste la producerea de ulei comestibil si de margarina. Si mierea mai poate fi produsa din flori de rapita. In Germania, autoritatile au raportat ca o treime din polenul prezent in mierea canadiana provine de la culturi modificate genetic.

8. Produsele din lapte. S-a descoperit ca 22% din vacile de pe teritoriul Statelor Unite au fost injectate cu hormon de crestere bovin recombinant (modificat genetic) – rbGH. Acest hormon produs de Monsanto determina vacile sa-si sporeasca productia de lapte cu 15%. Laptele provenit de la astfel de vaci contine un nivel ridicat de IGF–1 (Insulin Growth Factors – factori de crestere insulinici). Oamenii au de asemenea IGF-1 in organismul lor. Cercetatorii si-au exprimat ingrijorarea, aratand ca nivelurile sporite de IGF-1 in corpul uman au fost asociate cu cancere de colon si de san.

9. Cartofi – soarecii hraniti cu cartofi modificati cu Bacillus thuringiensis var. Kurstaki Cry 1 au fost descoperiti cu toxine in organism. In pofida anunturilor contrare, aceasta arata ca toxina Cry 1 era stabila in organismul soarecilor de laborator. Cand riscurile de sanatate au fost date publicitatii, s-a pornit o dezbatere.

10. Mazarea – cea modificata genetic a fost identificata ca fiind cauza unor raspunsuri imunologice la soareci si posibil la om. O gena de fasole a fost inclusa in mazarea OMG, cu scopul de a crea o proteina care functioneaza ca un pesticid.

– Sursa Financiarul.ro

Back To Top