Ferestre si usi PVC – Stabilirea materialului din care urmeaza sa fie executata tamplaria la o locuinta constituie pentru multi beneficiari o dilema… Ce sa alegi? Lemn masiv, lemn stratificat, PVC, aluminiu, aluminiu plus lemn, sau aluminiu plus PVC…?
Cand ne construim o casa, primim sfaturi de la arhitecti, constructori, vecini, meseriasi sau producatori de tamplarie, unii neavizati sau insuficient de avizati, altii avand diverse interese, astfel incat deruta uneori poate deveni maxima.
Din punctul de vedere al proprietarului, este important ca tamplaria sa indeplinesca o serie de cerinte cum ar fi: o izolare termica si fonica buna, rezistenta la intemperii, intretinere cat mai usoara, pastrarea aspectului timp indelungat si o durata de functionare cat mai mare.
Desigur, arhitectul, producatorul sau constructorul cunosc aspectele tehnice legate de rezistenta la vant, etansietate, termoizolatie, siguranta in exploatare si normele de proiectare si executie. In proiectare se tine cont de aspecte legate de usurinta utilizarii, intretinerea ulterioara, exploatarea in timp, etc.
Insa, de multe ori, specialistii nu au timp sa explice, asa ca voi incerca aici sa exprim un punct de vedere – bazat pe analiza si experienta colaboratorilor in domeniu – privind acest aspect, neavand pretentii de sfat tabu, ci lasand libertatea beneficiarului de locuinta sa aleaga solutia ce i se potriveste cel mai bine.
Izolarea termica: PVC-ul a primit calificativele cele mai bune, cel maxim fiind pentru profilele cu 5–6 camere de izolare. Aluminiul fara ruperea puntii termice poate fi utilizat la exterior doar atunci cand incaperile nu sunt incalzite (garaj, case scari) sau circulatia este foarte intensa.
Din punct de vedere al pierderilor de caldura la ferestre de exterior, aluminiul fara ruperea puntii termice este nesatisfacator, iar tamplaria din PVC imitatie lemn obtine un calificativ de excelent.
Tamplaria expusa ploilor si depunerilor de zapada executata din aluminiu sau PVC rezista excelent spre deosebire de cea executata din lemn stratificat la care pot sa apara probleme, in timp, pe la imbinari. Rezistenta la agentii atmosferici este o cerinta la care PVC-ul imitatie lemn si lemnul stratificat au un calificativ slab datorita rezistentei scazute la expunerea la soare si la umiditate pentru lemn.
Dilatarea profilelor, la diferentele de temperatura poate fi un inconvenient, atat in zona imbinarii tocului cu zidaria, cat si in cazul foilor mobile de la ferestre si usi.
Pastrarea aspectului exterior difera dupa cum urmeaza: peste 15 ani la aluminiul vopsit in diverse culori, 4-5 ani la PVC-ul alb, deoarece acesta isi schimba usor culoarea spre gri sau bej; 3-7 ani (in functie de tipul vopselelor folosite) la lemnul stratificat, care trebuie revopsit.
Ponderea suprafetei vitrate in totalul suprafetei de tamplarie este importanta atunci cand dorim sa patrunda mai multa lumina. La o fereastra cu dimensiunile de 1500×900 mm, suprafata de geam la o tamplarie din aluminiu este cu peste 22% mai mare decat la o tamplarie din lemn stratificat.
Durata de viata este o cerinta la care aluminiul este de departe in frunte si asta pentru ca pe masura trecerii timpului aluminiul se durifica. PVC-ul infoliat cu imitatie lemn are un calificativ slab privind durata de viata.
Greutatea este importanta la ferestrele cu foi mobile mari si, mai ales, la usi, iar aici calificativele maxime le obtine aluminiul.
Intretinerea ulterioara: la aceasta cerinta am avut in vedere in mod deosebit usurinta stergerii si spalarii tamplariei. Daca la aluminiu si PVC singura grija este sa nu spalam cu materiale care sa atace plasticul sau vopseaua, la lemn, asa cum am aratat anterior, vopseaua se deterioreaza dupa un numar de ani ingreunind intretinerea tamplariei.
Usile exterioare executate din aluminiu fara rupere termica au un comportament excelent daca au fost alese profilele potrivite. Usile din aluminiu cu ruperea puntii termice sunt ceva mai grele dar au un transfer termic mai redus. Nu recomandam la usi exterioare de trafic intens utilizarea profilelor din PVC, deoarece au dimensiuni mari si ca atare, apar probleme datorita dilatarilor, si greutatea lor fiind mare se pot ivi probleme atat la pastrarea formei geometrice dar si la feronerie.
La usile rezidentiale, utilizarea profilelor din PVC da rezultate destul de bune cu conditia sa nu fie prea mari si sa nu fie expuse la soare. In schimb, datorita transferului termic prost, nu recomand usile din aluminiu fara bariera termica la locuintele rezidentiale.
Bine se comporta si tamplaria din PVC, in mod deosebit la ferestre normale ca dimensiune. Lemnul stratificat nu il recomand, in mod deosebit datorita costurilor pentru intretinerea ulterioara.
In cazul tamplariilor pentru subsoluri, depozite, spatii neincalzite, profilele din PVC, aluminiu sau lemn stratificat se comporta foarte bine. Nu recomandam insa lemnul stratificat datorita faptului ca, de regula, intretinerea acestor spatii este neglijata iar lemnul stratificat trebuie intretinut ca sa aiba o viata lunga.
Pentru usi interioare recomand aluminiu fara ruperea puntii termice pentru ca sunt usoare si foarte usor de intretinut. Ar urma apoi usile din lemn stratificat care sunt insa mai grele. Usile interioare din PVC au dezavantajele mentionate mai sus, doar ca, fiind de interior, asupra lor nu mai actioneaza influenta razelor solare.
Compartimentarile interioare vitrate se executa cel mai frecvent din aluminiu fara bariera termica pentru ca sunt rezistente si foarte usor de intretinut. Foarte bine se comporta si lemnul stratificat. Pentru ca, de regula, compartimentarile interioare au dimensiuni mai mari iar profilele din PVC sunt mai putin rezistente la incovoiere, acestea se utilizeaza foarte rar.
Dupa cum s-a vazut, alegerea variantei de material este destul de complicata, mai ales ca nu am putut lua in considerare toate situatiile in care se utilizeaza tamplaria si toti factorii care actioneaza asupra ei.
Nu avem pretentia ca aprecierile noastre sunt complete sau sunt valabile in toate cazurile. Unele calificative pot fi mai bune sau mai proaste functie de furnizorul de profile si accesorii dar si de cunostintele si experienta producatorilor de tamplarie.
Sursa: www.melcret.ro