Ciocolata neagra (cu peste 70% cacao), fara sau cu foarte putin adaos de zahar, contine substante psihostimulante: teobromina, cofeina, feniltilamina, serotonina. In starile depresive, procentul de serotonina scade, iar ciocolata restabileste echilibrul si dicteaza organismului sa secrete endorfine cu efect calmant. Aceste substante stimuleaza sistemul nervos, diminueaza oboseala si cresc rezistenta la efort, au proprietati antistres si antidepresive.
Ciocolata suplineste lipsa de afectiune si ne face euforici. Este remediu in deceptii, stres, suprasolicitare, stari nervoase. Acum un secol, era binecunoscuta puterea sa terapeutica. Ea se vindea si in farmacii si avea proprietati purgative, antivenerice sau contra apatiei generale.
Ciocolata este un bun energizant: 50 gr de ciocolata aduce 275 calorii, in timp ce 50 gr carne aduce doar 85 calorii. De asemenea, ne protejeaza inima: contine polifenoli (ca si vinul rosu) in cantitati importante. Datorita proprietatilor antioxidante si anticoagulante, polifenolii protejeaza arterele de actiunea colesterolului “rau”.
Acest alement miracol are si virtuti afrodisiace. Bautura preferata a aztecilor continea cacao, piper rosu si ardei iute, fiind un aliment tonic, sursa de dragoste si apetit sexual.
Ciocolata face casa buna cu sanatatea
In ciocolata se ascunde un adevarat tezaur de minerale, vitamine si acizi grasi nesaturati:
50gr de ciocolata asigura:
– 10% din necesarul zilnic de potasiu (carenta lui antreneaza probleme cardiace grave),
– 6% din necesarul de calciu (pentru formarea oaselor si functionarea celulara),
– 42% din necesarul de magneziu (recunoscut ca mineralul “antistres”);
– in special vitamina E (18% din necesarul zilnic), vitaminele din complexul B, vitamina A.
Dr.Ciocolata nu este o legenda, el exista ca maestru terapeut. Are leac pentru noi toti: deceptionati, pesimisti, stresati, obositi. Nu exagerati, nu deveniti dependenti si va fi bine 🙂
Informatii de la un amic terapeut!