Tratamentul ignifug eficient al lemnului

Tratamentul ignifug eficient al lemnului

Testul la foc al peretelui umplut cu fibra de celulozaLemnul este un material combustibil insa au aparut solutii pentru tratamentul ignifug si combinatii de materiale necombustible in structurile din lemn.

Substantele folosite in tratamentele lemnului contra insectelor sicariilor contin componente care actioneaza favorabil si la sporirea rezistentei la foc. Lemnul il tratam ignifug prin imersie in atelierul de montaj al panourilor.

Mentionam ca sistemul de panouri pe care il folosim are structura de rezistenta din lemn placat cu diverse materiale de inchidere, dintre care unele sunt neinflamabile. Astfel, OSB3 este socotit neinflamabil iar la interior placile din gips-carton au un coeficient de transfer termic redus si contin preponderent ipsos care are ca element constitutiv apa in proportie de 20%, aceasta fiind eliberata in timpul incendiului.

Insa cel mai bun material ignifug aflat intre straturile de OSB ce formeaza peretele din lemn este fibra de celuloza, un material ecologic care nu arde! Deci lemnul din pereti si plansee este „ascuns” in structura respectiva. In cazul in care focul ajunge totusi la structura din lemn, s-a constatat ca lemnul atins de flacara este bine protejat de un strat de carbune ce se formeaza la suprafata, care devine un bun izolator pentru un interval de timp suficient pentru inerventia cu substante antifoc, daca este cazul.

Ce se intampla in alte tari europene?

In testul revistei HAUSBAU2003, o revista prestigioasa de specialitate din Germania, casele cu structura din lemn cu tratamente standard se incadreaza in aceiasi clasa de rezistenta la foc cu cele din caramida. (F30B), iar cele la care lemnul este tratat special ajungand la F60, F90 si chiar F120! Indicativul 30 – 120 arata timpul in minute pana cand componentele casei se aprind.

In Franta companiile de asigurare confirma statistic ca nu s-au constatat mai multe incendii aparute la casele din lemn, fata de casele din caramida sau alte materiale de constructie. De aceea, la companiile de asigurare franceze prima de asigurare pentru o casa din lemn este aceiasi cu cea pentru o casa din caramida. Nici normele din reglementarile generale pentru constructii din Franta, care sunt foarte severe, nu fac nici un fel de diferentiere intre casele din caramida si cele din lemn.

Back To Top