Umiditatea din apartament

Umiditatea din apartament

Umiditatea – un spațiu ambiental confortabil presupune eliminarea mucegaiului şi a igrasiei din apartament, duşmani ai sănătății noastre, dar şi ai locuinței, care se poate degrada în timp. Într-unul din articolele anterioare am vorbit despre metodă termoizolării că modalitate de evitare a acestor fenomene neplăcute. Continuăm enumerarea de noi surse de umezeală şi soluții de combatere.

Încăperea vopsită

Mijloacele de combatere sunt multe şi complexe, iar printre metodele moderne se numără (în funcţie de operaţiunea efectuată) şi tencuielile anti igrasie, grunduirea pe baza de copolimeri acrilici sau chiar electrozii „inteligenți“, care resping umezeală din pereţi (metodă utilizată mai cu seama în spaţiile cu destinaţie industrială). Cea mai accesibilă metodă de finisare pentru pereţii interiori rămâne vopseaua lavabilă, iar cea extra rezistenta la umiditate şi ștergere, îmbunătățită cu agenţi anti mucegai, este cu atât mai demnă de apreciat.

Din păcate, însă, câteva dintre aceste metode nu acţionează decât asupra efectelor, nu şi asupra cauzelor, mai ales că sunt materiale hidroizolante, impermeabile, care menţin umiditatea sub stratul aparent. Dacă veţi constată că vopseaua aplicată se crapă din loc în loc, e un semn că acolo s-ar putea că stratul suport să aibă apă în exces. În paralel cu folosirea lor, eliminarea umidităţii este condiţia de baza a confortului nostru. Metodă aerisirii periodice are efecte imediate, ce-i drept, dar implică şi pierderi de energie considerabile.

Infiltrațiile şi capilaritatea (fenomenul prin care apă, provenită din sol sau din cauza unor probleme constructive nerezolvate, „urcă” în ziduri) sunt cele mai frecvente cauze ale igrasiei. Hidroizolarea cu mortare speciale şi, mai ales, cu folii, la nivelul fundațiilor, teraselor, acoperișurilor etc. sunt obligatorii. E de preferat să apelaţi la sisteme care, alături de etanşeizare, să va ofere şi ventilarea corespunzătoare. Orice picătură de apă trebuie să găsească şi o cale de a „evada”, prin scurgere sau evaporare, din locuinţa dumneavoastră

Încălzire sănătoasă

Etanșarea şi izolarea termică a apartamentului trebuie să aibă în vedere păstrarea unui echilibru între umiditatea din interior şi cea din exterior, la care omul este adaptat. Pentru a elimina situaţiile în care se poate atinge punctul de rouă (condiţiile de temperatura şi presiune care favorizează condensul), e necesar că, pe lângă o termoizolare corectă, să existe şi un sistem de încălzire eficient, care să asigure o temperatura uniformă în locuinţa.

Umiditatea relativă a aerului depinde de temperatura la care este adus mediul ambient. Metodă uzuală pentru apartamente şi vile include centralele termice cu tiraj normal sau forţat şi camera etanşă de ardere, convenţională sau în condensare. Cât priveşte combustibilul utilizat, centralele termice pe gaz rămân cele mai rentabile, prin accesibilitate şi preţ. Cele pe combustibil solid presupun o investiţie inițială mai mare, iar cele electrice sunt potrivite în locuinţele de vacanţă, costurile de exploatare nefiind tocmai mici.

Trebuie specificat, în acelaşi timp, că arderea oricărui tip de combustibil convenţional (gaze naturale, petrol, lemn) se face cu degajare de apă, ceea ce înseamnă o nouă sursă de vapori în apartament, dacă nu se găseşte şi o cale de evacuare a lor.

E o certitudine că în anii ce vor veni va trebui să raţionalizăm şi să regândim spaţiul de locuit, trecând la lucrări şi investiţii care să integreze tot ce este mai nou pe piaţă. Lucrând etapizat şi studiind avantajele fiecărui produs, vom avea o idee tot mai complexă despre confort. Iar îmbunătăţirile pe care le vom aduce vor depinde atât de calitatea produselor, cât şi de adaptarea proprietăţilor acestora la spaţiul unde sunt utilizate, la nevoile de ventilare şi climatizare.

Garanţie limitată

Vopselele antimucegai fac parte din sisteme de produse care trebuie aplicate în integralitatea lor, deoarece componentele sistemelor au grade diferite de aderenţa şi de rezistenţă la factorii agresivi.

Orice substrat degradat, care se poate sfărâma sau în care se ascund microorganisme, este mai dificil de acoperit şi de menţinut într-o stare bună. De aceea, cele mai multe produse garantează efecte pe o perioada bine determinată, de la câteva luni la câţiva ani.

Din păcate, însă, câteva dintre aceste metode nu acționează decât asupra efectelor, nu şi asupra cauzelor, mai ales că sunt materiale hidroizolante, impermeabile, care menţin umiditatea sub stratul aparent.
Sursa: Misiunea Casa.

Back To Top